Jdi na obsah Jdi na menu

Chovatelé slepic potvrzují: Čmelíky máme i v Tylovicích

Nejdříve máte pocit, že vám slepice zanášejí, ale příčina je jiná. V kurníku máte čmelíky. Na internetu existuje spousta rad, jak s těmito škůdci bojovat. Chovatelé se shodují, že je to věčný boj, který navíc stojí nemalé finanční prostředky. V internetové diskusi jsme narazili na paní Zuzku, která s čmelíky úspěšně bojuje. Požádali jsme ji, aby se o své poznatky podělila s tylovskými chovateli:

S čmelíky zápasím od letošního června, kdy byla první vlna veder a hrozné sucho. Během tří týdnů jsem je zlikvidovala, přesto stále nezapomínám na prevenci.

Jak se mi to podařilo? Na trhu existuje řada přípravků, já na radu dalších chovatelů vyzkoušela směs křemeliny a sody. (Oba preparáty lze koupit na www.ekokoza.cz,  1 kg křemeliny stojí 100 korun, 1 kg jedlé potravinářské sody 58 korun.) Směs smíchanou z 80 procent sody a 20 procent křemeliny jsem namíchala s vodou v poměru 2:1. Řidší  kašičkou jsem odpoledne kurník štětkou (ne postřikovačem) natřela a nechala ho vyschnout. Ideální je natírat v teplém počasí. Ještě ten večer, ale až za tmy, kdy už byli čmelíci na slepicích, jsem je v lavoru vyválela v samotné křemelině. Je to mletá hornina pudrové konzistence. Přírodní a bezpečná pro slepice.

Tento proces je třeba opakovat po třech až sedmi dnech. Doporučuji třikrát za sebou. Křemelinu mám pořád v zásobě a průběžně doplňuji do podestýlky a do popelišť. Dnes nemám jediného čmelíka. Nad výběh jsme natáhli síť. Trápily nás totiž hrdličky a vrabci, byly to doslova nálety na kurník. Nyní nám už slepice zase snášejí vajíčka jako dříve.  

Více informací o boji se čmelíky naleznete zde.  Paní Zuzka se do diskuse zapojila od 24.7.2017. Podle data její názory a také ostatních chovatelů snadno vyhledáte.
cmelici_pro_tylovice_cz.jpg

Invaze čmelíků. Ranní foto z tylovského kurníku, den předem vyvápněného..  

Pro tylovské poznatky otevíráme diskusi i na našem webu. To pro představu, nakolik jsou čmelíci u nás rozšířeni. (text a foto: MTA)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jitka - čmelíci u slepic

Potvrzuji, že křemelina se sodou opravdu funguje, minulé léto jsem natřela kurník a nacházela každý den na zemi hromádku mrtvých čmelíků.
Jinak žádné postřiky nefungovaly.
Díky moc za radu:)

věra - čmelíci

Jsem v šoku, to jsem ještě neviděla.