Jdi na obsah Jdi na menu

Hážovjané mají můj obdiv

HÁŽOVICE – S bratrem jsme vyslyšeli ranní pozvání Hažovjanů, hlásané po Tylovicích z vyšňóřené bryčky, a vypravili se na oslavu 600 let založení jejich obce. 

v2.jpg

Hned po příchodu na hážovickou náves nás začal verbovat pandur - organizátor Hážovických slavností Pavel Bolek a vybubnoval: „Na vědomost se dává, že Tomáš Mokroš je odvedený regrút do císařského vojska a že si pro něho přijedeme druhého dňa bryčkou!“ A tak jsme se raději šli napít do dočasně obnoveného hostince U Lipové. Rozhlédli jsme se i po něčem k snědku a nakoukli do stánků s pečivem, zmrzlinou, grilovaným masem. Nejvíc mne ale zaujal stánek s gulášem, který hrdě hlásal „Psí nemáme!“ Hážovická psiska byla v bezpečí... Spokojili jsme se tedy s výborným jelením gulášem. K hodokvasu vyhrávala cimbálová muzika z Javořiny, takže pocit pohody byl završený.

v3.jpg

Dobře najedení jsme se vrhli do víru zábavy, shlédli taneční vystoupení dětského souboru Valašenka z Vidče a poslechli si pěvecký sbor Rosénka. Mimo jiné jsme se stali svědky společného fota zúčastněných Hážovjanů před budovou bývalého obecního úřadu a školky.

v4.jpg

Se zájmem jsme sledovali i odhalení pamětního kamene Hážovického jubilea, kterému požehnal i rožnovský farář. Čestnou stráž všemu dění dělali členové Valašského portášského sboru.

v5.jpg

Odpoledne zatančili cérky a ogaři z Javořiny, jejíž někteří účinkující pocházejí z Hážovic i Tylovic. Akci podpořila také Tylovská sešlost Pavla Mičunka řízným bigbeatem.

v6.jpg

Hasiči z Hutiska, převlečení v dobových bílých uniformách, pak předvedli starou, ale funkční stříkačku zvanou Pařík a v letním horku vykouzlili i pěknou duhu.

Všem se moc líbilo divadelní vystoupení souboru Chaos z Valašské Bystřice v podání tří mužů převlečených za tetky v divadelním kuse Klebetnice. Bylo úžasné pozorovat spolupráci dětského obecenstva pestře pomalovaného místními děvčaty, které při každém vtipném kuse patřičně projevovalo svou radost, hlavně ve chvíli, kdy se rozhněvané drbny navzájem prolévaly vodou. Večer nám pak předvedli i parádní ohnivou šou fakíři a fakírky ze skupiny Historikas.

Potěšilo nás, že jsme se na oslavách potkali se spoustou Tylovjanů. Například s Josefem Valou, Petrem i Pepou Vojkůvkovými, Zdeňkem a Annou Slovákovými, Parmovými, Zdeňkem Pavlátem, mladými Solánskými ze Sahary, tylovickými hasiči Janem Křenkem a Pavlem Solanským s rodinou a dokonce se přišel podívat i náš velký tylovický cyklista Svaťa Božák. Všichni jsme se dobře bavili až do pozdních hodin.

Mě osobně mile překvapilo, že si Hážovjané nejen dokázali zorganizovat tak velkolepou jubilejní slavnost, zřídit si malé muzeum v místní hasičské zbrojnici, kde byly ke zhlédnutí staré vlastnické listy, fotografie i video s rozvojem Hážovic, ale že si nechali zhotovit i pamětní medaile a dokonce si ze vzpomínek místních občanů vytvořili dvoudílné literární dílo! Hážovjané mají můj obdiv za jejich vzájemnou soudržnost. Přeji jim hodně úspěchů a věřím i v další spolupráci s námi Tylovjany.

Fotoreportáž připravil Tomáš Mokroš