Jdi na obsah Jdi na menu

Hážovka se vylila z koryta

Razantní průtrž mračen ve středeční  podvečer 22. května 2019 nemile překvapila místní obyvatele Tylovic.  V 18 hodin Městský úřad v Rožnově vyhlásil třetí stupeň povodňové aktivity. Bylo to ve chvíli, kdy hladina vody u Bučiského mostu stoupla na dva a půl metru. V tu chvíli se už Hážovka na několika úsecích vylila ze svého koryta.  Zatopila zahrady, garáže, sklepy, v dřevěné chaloupce pod Harcovnou hasiči pomáhali vynášet nábytek ze zatopeného obydlí.

Bohužel škody nezaznamenali jen obyvatelé žijící podél potoka, voda se obrovským proudem valila z okolních kopců. Na Horečkách byli lidé bezbranní proti náhlému přívalu vody, která se z Karlova kopce řítila mezi domy. Také z Rysové se valila, zatopila nejedno obydlí, brala sebou naštípaná polena a vše, co jí přišlo do cesty.

Pamětníci tvrdí, že tentokrát nás Hážovka pozlobila více než v roce 1997. Měli jsme ale štěstí: jak bleskově svou hladinu zvýšila, poměrně rychle se vrátila do koryta. Jen zanechala škody na obydlích, zahradách, komunikacích a způsobila nejednu vrásku našim spoluobčanům.

Ve čtvrtek ráno v 9 hodin aktuální výška potoka Hážovka klesla na 102 cm, Rožnovské Bečvy na 204 cm.  Naměřené hodnoty odpovídají druhému stupni povodňové aktivity – stavu pohotosti. Jak uvádí mluvčí města Rožnov Tomáš Gross, hasiči stále odčerpávají vodu ze sklepů rodinných domů a vzniklých lagun. Vzniklé odpady město odváží zdarma. Vysoušeče, které město zapůjčuje, jsou už rozebrány, nicméně členové povodňové komise zajišťují další ze Zlína. Bližší informace lze získat na telefonu 571 661 235. (MTA)