Jdi na obsah Jdi na menu

Senior taxíkem z Tylovic k doktorovi nebo na radnici?

Šel jsem v podvečer 3. prosince tohoto roku do města Rožnova, měl jsem tam jakési jednání. Na cestě už sice nebylo takové náledí jako předcházející den, kdy za volant sedli jen ti, kteří opravdu museli.  Než jsem se doškobrtal na náměstí, napočítal jsem 67 aut. Někteří řidiči opravdu ohleduplně zpomalili, pro většinu ostatních jsem byl, jakožto chodec, pouze zbytečná překážka na silnici, která přece patří spěchajícím motorovým vozidlům!

Po cestě mne napadaly různé myšlenky: Teď mně jakž tak fungují vlastní nohy a můžu se doplížit po okraji cesty a po příkopech do města. Ale co bude, až moje nohy vypoví službu a nebudu schopen chůze a ani jízdy na bicyklu? Nebo až mi pro zdravotní nezpůsobilost vezmou řidičák? Kterak se dostanu do Rožnova k doktorovi? Kdo mne doveze?  Asi se neobejdu bez služby běžného taxi, která není pro důchodce zrovna levná záležitost.

Příklad z Bohumína

Na některých radnicích však myslí i na dopravu starších nemocných občanů. Taxi pro seniory slouží například v Bohumíně, Karviné, Rychvaldu a dalších městech. Jak funguje například v Bohumíně s 22 tisíci obyvateli? Zde dojíždí na předem určená místa: Do nemocnice, na polikliniku i k obvodním lékařům v různých částech Bohumína. Seniory zaveze také do místního aquacentra, k radnici i na všechny pošty a hřbitovy v Bohumíně. Provoz senior taxi financuje město ze svého rozpočtu. Měsíčně za službu zaplatí přibližně 28 tisíc korun.

Senioři, kteří chtějí taxi využít, si jej musí objednat minimálně s jednodenním předstihem, a to na čísle 730 181 181. Taxi funguje od pondělí do pátku od 6 do 14 hodin. Důchodce jej může využít až osmkrát za měsíc a navíc s ním může jet další osoba jako doprovod. Podmínkou pro svezení je, aby byl trvale hlášen v Bohumíně a měl 70 a více let. Od nového roku 2015 tato služba bude i pro občany ve věku od 65 let. Více informací se dočtete na webu města Bohumína.

Senior taxi pro Tylovjany, Hážovjany a další starší občany?
Jó, seniortaxi v Rožnově, to by byla moc dobrá věc zejména pro staré lidi v okrajových částech našeho města jako jsou třeba Hážovice, Tylovice, Horní a Dolní Paseky a další vzdálenější lokality. Kdyby se pravidla a finanční stránka taxislužby pro seniory rozumně nastavila, možná by ani nebyla pro rožnovskou radnici velkou finanční zátěží.  Měli bychom o tom včas uvažovat i my všichni, kteří zatím chodíme! A pomoci tak těm, kteří jsou nuceni za taxíky k doktorovi platit ze svých důchodů nemalé peníze.

                                                     Jan Surý, Tylovice

foto_senior_taxi.jpg

Senior taxi v Bohumíně. Foto: www.mesto-bohumin.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář