Jdi na obsah Jdi na menu

Svaťa Božák jako první Čech zdolal RAAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BLAHOPŘEJEME!

Neděle 24.června 2012:

Svaťa je v cíli. Právě nyní, ve 13. hodin SEČ, to naběhlo na webu RAAM. Hurá!

 Z Annapolis už po ukončení závodu píše Dušan Mihalečko: Celkovou vzdálenost 4800 km Svatopluk Božák urazil za 10 dní, 15 hodin a 41 minut a dojel tak na fantastickém šestém místě. Komentoval to slovy: "Kdyby mi někdo na startu řekl, že budu v první desítce, spíš bych mu nevěřil. Skutečně jsem nevěděl, co od tak náročného závodu  i soupeřů mohu očekávat. Naštěstí se to však podařilo a díky taktizování s délkou spánku i rychlostí v kopcích se mi podařilo setřást  několik soupeřů, se kterými jsme se v průběhu závodu navzájem předjížděli."  Na otázku, zda by tento závod absolvoval znovu, Svaťa bez přemýšlení odvětil: "Samozřejmě, teď už vím, co to obnáší a jakých  chyb se vyvarovat." 

Dušan Mihaličko umístil v neděli ráno 24. června  krátký sestřih filmových záběrů z RAAMu na internet. Podívejte se, stojí to opravdu za to. Postřehy jsou to fakt nádherné:))

Nedělní ráno 24. června, 9 hodin: Podle webu RAAM pět závodníků již dojelo do cíle a ten, který je teď na řadě a blíží se k němu, je náš Svaťa. Lidičky, on to dokáže!!! První Čech!!!! Fanoušci na Facebooku odhadují, kdy  asi Svaťa dorazí do cíle... Vidí  to mezi 10. a 12. hodinou dopoledne SEČ!

Tylovjané, kteří jste napsali tento vzkaz Svaťovi na jeho web,

jste jedničky:))

Dušan Mihalečko v sobotu 23. června v 10 hodin SEČ všem Svaťovým příznivcům vzkázal: Svaťa právě vyrazil vstříc poslednímu dni. Nejtěžší nejprudší kopce jej čekají odpoledne a pak už jen zasloužený sjezd do Annapolis k moři:) Přeje Vám všem krásný den a děkuje za vaši podporu, díky níž se mu jede o poznání lehčeji:)))“

Takže Tylovjané milí, chce to ještě pár krásných vzkazů na povzbuzení, co říkáte?

Málem se stala tragédie. Bližší informace médiím sdělil v pátek 22. června v 19 hodin SEČ Dušan Mihaličko: Svaťa má buď pracovitého Anděla strážného nebo jej chrání vaše síla. Jak jinak si vysvětlit, že včera unikl o 10 metrů fatální nehodě? V noci jsme již asi potřetí v této etapě dojížděli borce z Tarzan Rides, Svaťa si ho docvakl v kopci, ale pak se zase jakoby stáhnul, místo aby se jal předjíždět. Mezi oběma auty se vytvořila zhruba 100 m mezera, do které zamířilo auto, které předjelo náš doprovodný vůz a Svaťu. V tu chvíli rána jak prase a do toho auta to z vedlejšky napálil černý džíp. Rozsekal auto na padrť, zacouval, a ujel.

Svaťa byl od incidentu jestli 10 metrů??? Fuj. Nikomu to nepřeju zažít. Naštěstí se nikomu nic nestalo, Svaťa si na chvíli sedl do auta a počkali jsme na policii. Poté co jsme podali svědectví ve prospěch řidiče, co nás předjel a schytal to, jsme mohli po 40 minutách pokračovat dál. Svaťa zřejmě dostane 40 minut navíc, naštěstí se opravdu nikomu nic nestalo, ale nebylo to pěkné.

Jinak celý páteční den byl ve znamení smíchu, zábavy a radosti. Jak jsme se přehoupli přes 1000 km do cíle, Svaťa si ze všeho dělal legraci, furt se smál, skoro jak kdyby zrovna vyrazil.
Právě jsme na TS 44 v Athens, kupuji Svaťovi hambáče u Burger Kingu, aby to jelo dál. V noci jej čekají prudké kopce ve West Virginia, takže je potřeba doplnit energiii.

sv.jpg

 Do cíle RAAM dojeli první dva borci Schoch a Strasser. Neuvěřitelný výkon! Náš Svaťa stále výborně pokračuje, v tuto chvíli je podle webu RAAM na krásném a vynikajícím sedmém místě. Tylovjané, posílejte SMS-ky, vzkazy prostřednictvím Svaťova webu nebo Facebooku, moc mu to pomůže. Dojede-li do cíle, a my věříme, že se to podaří, bude prvním Čechem, co zdolal RAAM!

21. června ve 21.21 hodin SEČ Dušan Mihalečko médiím napsal: Právě Svaťa dorazil na kontrolu č. 39 v univerzitním městečku Bloomington, odkud míříme do města Columbus a dál do Ohia. Svaťa opět dorazil s úsměvem na rtech, protože dojel Maďara Tarzana. Trochu vítr z něj má Stefans-Race, který už taktizuje se spánkem a snaží se spát co nejmíň, aby nahnal čas. Rozestupy jsou však v rozmezí půlhodinek a už se pomalu začíná závodit. Svaťa si však zachovává chladnou hlavu a jede si své tempo s dostatkem odpočinku, protože je toho před ním ještě spousta mil, konkrétně 727 (1163 km).

PS. Fanoušci na Facebooku i na Svaťových osobních stránkách se začínají ozývat, že na mainstreamových informačních médiích se řeší, který fotbalista si ukopl palec a čí milenka komu nedala, ale o tom, že první Čech v historii jede úspěšně nejtěžší závod planety, o tom prý ani zmínka... Nevím, co je na tom pravdy, sledovat naše zprávy není v našich internetových silách, nicméně už teď je to obrovský úspěch, že Svatopluk Božák jede bez problémů dál a pohybuje se v první osmičce i přes to, že spousta jezdců už odpadla.

mis.jpg

Na mostě přes Mississipi. Foto: Dušan Mihalečko

O den dříve Svaťa dorazil na kontrolu, která stanovuje limit pro pokračování v závodě,“ sdělil médiím ve čtvrtek 21. června ve 4.52 hodin ráno SEČ Dušan Mihalečko. „Svaťa zároveň zdolal 2000 mil a  během poslední etapy ujel tolik km, kolik měří celá Vuelta a Espaňa. Ukrajuje ty míle pěkně, už jsme na další kontrole v Greenfield, dáme pizzu a valíme na 37. Time Station. Dnes bylo příšerné vedro, stejné jako v poušti. Naštěstí je kolem už zeleno, krajina skoro jak doma.“  

face.jpg

Ve středeční podvečer se před rožnovskou radnicí sešli fanoušci Svati Božáka, aby mu vyjádřili podporu. Setkání zorganizovali prostřednictvím Facebooku, kde počet fanoušků našeho borce hodinu od hodiny roste...

Další krátký report o cestě Svati Božáka napříč Amerikou na kole zaslal 19.června ve 21 hodin Dušan Mihalečko: Právě píšeme šestý den Svaťovy cesty, ve které již zdolal 30 časových kontrol z celkových 53. Závod Race Across America začal ve středu 13.června u Pacifického oceánu v Oceanside v Californii a končí u Atlantického oceánu ve městě Annapolis v Marylandu. Z celkové délky 4800 kilometrů již Svaťa Božák zdolal 2731, což je zatím nejdelší trasa, jakou kdy ujel.  V nohách má horké podnebí Californie, brutální vedra pouště v Arizoně, táhlé výjezdy při přejezdu Rocky Mountains v Coloradu, nekonečné planiny žhavého Kansasu a právě se v nejbližších chvílích chystá vstoupit do Missouri. Cestu mu znepříjemňuje silný vítr, naštěstí vane pouze zboku, ale i tak je chvílemi obtížné v silných poryvech udržet řídítka. Druhou změnou oproti předchozím etapám je vysoká vlhkost. Na druhou stranu Svaťa cítí obrovskou podporu od lidí doma, na Facebooku vznikl fanklub, který sms-kami Svaťu neuvěřitelně podporuje a žene kupředu. Během jedné hodiny mu dnes v noci přišlo 30 sms a chodí další. Na jeho počest se také chystá v Rožnově pod Radhoštěm sraz fanoušků, a to přímo pod okny radnice, která by svého rodáka v jeho světovém výkonu mohla podpořit lépe," uzavírá svou zprávu Dušan Mihalečko.

Svaťa jede!!!! Kontrolní stanice číslo 29 v Yates Center překonána. V tomto úseku má Svaťa ujeto 1648 mil, tj. 2378 kilometrů. Úžasné!!!!

Kontrolní stranice č. 27 v Maize je již minulostí, oznamuje v úterý 19. června v 7 hodin ráno SEČ Franta Rakos, člen Svaťova týmu. „Přes řeku Arkansas jsme se vydali do El Dorada. Tam zřejmě Svaťa přespí, nedostatek spánku se už začíná projevovat stále silněji. Lidičky, teď Svaťa potřebuje pocítit vaši sílu – pište mu SMS na +1 760 672 1086. Rádi mu je přečteme!“

Zbyněk Fojtíček, šéf týmu, fanouškům v pondělí 18. června napsal: „Všem, co nás a hlavně Svaťu podporujete, moc děkujeme za všechny vzkazy. Kdo něco podobného osobně neprožil, neví jaké emoce každému z nás letí hlavou. Smích, dobrá nálada spojená s únavou střídá pláč s hrošími slzami nad dojetím ze Svaťova výkonu, vzpomínkou na rodné Valachy a další. Ještě jednou za Svaťu děkujeme.“

Doplňující informace od Franty Rakose, která přišla v 16.37 hodin: Přátelé, pište, prosím,  SMS Svaťovi hlavně dopoledne zhruba 8 do 15 až 16 hod, kdy tady v USA je noc. Nejhorší to pro něj je vždycky brzo ráno před rozbřeskem, ta tma a nekonečné roviny strašně pohlcuje a vyčerpává, po východu slunce a přísunu podpory od vás je mu zas vždycky líp. Díky :-) Číslo je +1 760 672 1086 (Dušan) nebo +1 760 672 0973 (Petra). Facebook je skvělý, ale přečte si ho vždycky jen někde ve městě, když se připojíme, zatímco sms na mobily chodí pořád. Díky moc vám všem za podporu, je to hodně znát :-)

Franta Rakos ze Svaťova týmu v 16.10 hodin SEČ se konečně ozval. Co píše? Svaťa zdolal 24. stanici a už dávno letí na pětadvacítku. Slunce mu dodalo miliardu nových sil a šlape jak drak. Za úsvitu dojel Španěla Sainze, který se motal na silnici tak, že jsme trnuli, kdy ho něco sejme. Jak kolem něj Svaťa projel, hned se splašil a najednou se probral a musel ukázat, že se nedá. V time station se pak bavil se svým parťákem, že je rád, že to Svaťovi nepustil. Svaťa to jen lakonicky okomentoval: nebudu závodit na 2200 km, když ještě nejsem ani v půlce. Závodit se bude až v posledních mílích. Nicméně stroj jménem Božák dál šlape jako by byl ze švýcarské fabriky a ukrajuje další a další kilometry. Na této kontrole Svaťa ujel tolik, co měřil jeho zatím nejdelší závod Okolo Rakouska. Za dalších 200 km bude v polovině závodu. Ještě není nic vyhráno, nicméně jeho morál neuvěřitelně posiluje vaše podpora. Proto: Posílejte smsky, čteme mu všechny, a teď klidně přitvrďte, už půjde do tuhého! Díky za celý tým!

Lidé ze Svaťova týmu se zatím dnes, v pondělí 18. června, nehlásí.  Ale na webu RAAM právě nyní, v 16 hodin SEČ, vidíme, že Svaťa je šestý!!!!  Svaťa stále jede!!! V tuto chvíli má za sebou 24. kontrolní stanici s najetými 1 375 mílemi. Pro ty, co ve škole zrovna chyběli, to je 2 200 km. Svaťa je tedy už téměř v polovině! Úžasný výkon!  Lidičky z Tylovic, pošlete našemu bojovníkovi povzbudivý vzkaz, moc to potřebuje! Kam? Kliknětete zde a pište, pište, pište...

Franta Rakos, člen Svaťova týmu, fanouškům na Facebooku sděluje 17. června v 18.50 SEČ: „Jme v Trinidadu na kontrolní stanici číslo 20. Svaťa za chvílí sjede z kopců. Jel total strmé kopce proti total vichřici. Sám nám řekl, že nic takového nikdy nezažil. Příroda je tu však úchvatná, Colorado je neuvěřitelně krásné, všude zelené. Nad ním vrcholky, podél cesty srnky. Ale ten vichr... Jinak příští etapa vede územím zvýšeného výskytu tornád....“

Nědělní ráno 17. června má podle webu RAAM Svaťa za sebou prvních tisíc mil. To je jedna třetina závodu. Na Svaťovém webu jsme si přečetli, že únava se sčítá, horké počasí bere sílu, ale Svaťa jede skvěle. Fanoušci na Svaťově Facebooku nepolevují v povzbuzování. Tým děkuje za všechny vzkazy. Všechny je tlumočí svému svěřenci. Svaťovi totiž dodávají energii a elán do boje s kilometry! Lenka Božáková napsala: „Děkujeme za přání a podporu při závodě, ani si neumíte představit, jak to Svaťovi pomáhá a motivuje k dalším výkonům.“ Takže Tylovjané, pište, pište a podporujte našeho skvělého ultramaratonce zde:

sv_treti_den.jpg

Nejaktuálnější foto Svati ze třetího dne ultramaratonu. Foto: Dušan Mihalečko

Dušan Mihalečko, v sobotu 16. června, v 15.02 hodin SEČ, českým médiím sděluje:  Po dni kompletně bez internetu jsme konečně v Mekdolandu, takže můžeme na fanouškovský facebook nalít nové fotky:-)  Právě jsme v Coloradu ve městě Cortez poté, co Svaťa projel Monument Valley a jižní část Utahu. Svaťa na 12. kontrolu přijel se svítáním vysmátý, všechny z týmu poobjímal a s elánem posnídal. Pokračujeme na Durango, před námi jsou tři kopcovité etapy včetně nejvyššího průsmyku - Wolfcreek, přes 10 000 stop vysokého. Tolik Dušan Mihalečko, kterému děkujeme za vynikající zprávy!!!

Web RAAM se stále aktualizuje... To je dobrá zpráva:) Podle něj kontrola číslo 14 zdolána. Svaťovy fanynky na Facebooku to zaregistrovaly dnes, v sobotu 16. června, ve 14.30 hodin SEČ. Svaťa má za sebou 1 400 km.  Těšíme se na další zprávy.  

sv.jpg

Děvčata natírají Svaťu opalovacím krémem, který ho chrání před obrovským slunečním žárem. Foto Dušan Mihalečko

Více fotek najdete na stránkách Svaťova fanklubu:

V sobotu 16. června ráno v 7 hodin SEČ Božákova fanynka Markéta Machačová na Facebooku ve FANCLUBU "Svaťa tým" uvedla, že jestli dobře počítá, tak Svaťa má ujeto 1 158 km.  Je tomu skutečně tak? Podle webu RAAM to tak vypadá, otázkou je, do jaké míry je v této chvíli průběžná výsledková listina na webu aktuální. Těšíme se na další zprávy od Dušana Mihalička a celého týmu. Moc pozdravujeme! 

V pátek 15.června Dušan Mihaličko zaslal médiím v 15.53 hodin SEČ tuto zprávu: Svaťa po noci strávené v horách dorazil na kontrolu č.9. RAAM. Právě odhalil svou sílu, teploty klesly z odpoledních 40°C až k 10 °C. Total změna. Na trati byli k vidění i losi! Bohužel se nenechali vyfotit :) Slunce právě vychází, Svaťa zaslouženě odpočívá, za hodinu vyrážíme dál.   

282809_3707171312378_372107412_n.jpg

Druhý den v Arizoně. Foto:Franta Rakoš

V pátek 15. června má Svaťa Božák narozeniny. Jsou to jeho pětatřicáté. Věříme, že tento den bude pro Svaťu úspěšný a našemu tylovskému ultramaratonci se v nejtěžším závodě světa bude dařit. Hodně štěstí a srdečnou gratulaci posíláme z Tylovic!!!!!!

Ve čtvrtek 14. června ve 21 hodin SEČ měl Svaťa Božák za sebou prvních 24 hodin jízdy. Dušan Mihalečko, člen jeho týmu, poslal českým médiím a také našemu tylovickému webu následující zprávu:

První den v poušti Arizony je za námi, Svaťa jede přesně podle svého plánu, kdy si na prvních 24 hodin jízdy stanovil zdolat rovných 600 km. Nebylo to však vůbec zadarmo, pekelná výheň smaží jezdce tak, že musí jet prakticky obaleni v opalovacím krému a každou hodinu doplnit minimálně litr tekutin. Náš cyklista je v dobré formě, dlouhé hodiny tréninku v zabedněné místnosti vytopené na maximum se zjevně vyplatily.  

Svaťa po ujetí prvních 600 km zaslouženě odpočíval, kdy hodinou spánku v obytném voze překlenul největší polední vedra. Po pauze se opět vydal na boj s přírodou, kde jej čekají dlouhá stoupání a další jízda horkou Arizonou po zcela rovných silnicích směrem do Utahu a Colorada. Kromě kamenitých hor a skal trať závodu lemují také plantáže a nesčetné kaktusy. Častým úkazem na polích jsou také menší větrná tornáda, která však nejsou nebezpečná.  

Informace z prvního dne Svaťovy cesty jsme zaznamenali i na jeho webu, kde vedoucí týmu Zbyněk mimo jiné uvádí:

Jedeme převážně vyprahlou pustinou, kde se teplota dnes vyšplhala na 50 stupňů Celsia ve stínu. Vše je tak rozpálené, že když plivnete na zem, svoji slinu vidíte mizet před očima. Je ukrutné horko a strašný žár slunce, před kterým se nedá nikde skrýt. Doprovod se střídá po dvanácti hodinách. Avšak ten kdo si myslí, že po oněch dvanácti hodinách si část týmu odpočine, mýlí se. Nejdříve je třeba zajistit doplnění zásob vody, potravin, léků, pohonných hmot, a dalších věcí potřebných k závodu. Poté vyráží znovu na trať a musí najet dopředu cca 200 až 250 mil. Řidiči se po cestě střídají, zbytek za jízdy spí. Naštěstí se nemusí obávat prudkých zatáček, neboť rovinu vidíte před sebou až 30 mil, kdy téměř nemusíte zatočit volantem. O to je řízení horší, neboť monotónnost jízdy je strašná. Ještě že všechny vozy jsou klimatizované.

(MTA)

logo-raam-300x181.jpg