Jdi na obsah Jdi na menu

Tisk píše o našem Svaťovi Božákovi

Rožnovský ultramaratonec Svaťa Božák dnes se svým týmem odletěl do Kalifornie, odkud se 13. června vydá napříč Amerikou na nejdelší a zřejmě i nejtěžší cyklistický závod světa Race Across America. Na trase dlouhé 4800 kilometrů s celkovým převýšením kolem 32 000 metrů bude reprezentovat Českou republiku v dresu OKD a Nadace ČEZ, jež jsou hlavními partnery jeho týmu.

Závodu se dosud zúčastnil jediný Čech, do cíle ale nedojel. Svaťa Božák chce dorazit do cílového Annapolisu ve státě Maryland nejpozději do 12 dní, což je maximální časový limit. Projede přitom 12 států USA, tři časová pásma a vystoupá na 3200 metrů vysoký Wolf Creek. „První dva dny pojedu v kalifornské a nevadské poušti, kde teploty atakují tropickou čtyřicítku. Pak přijdou dlouhé roviny a pláně, tak dobře známé z amerických filmů. Říká že, šest dní se jen šlape, potom teprve závodí,“ říká cyklista. Obtížnost závodu dokládá i to, že do cíle obvykle v limitu dorazí necelá polovina účastníků.
„Na tenhle závod jsem se připravoval několik let, je to vlastně vyvrcholení mé dosavadní kariéry. Doufám, že budu naši vlast dobře reprezentovat,“ řekl před odletem Božák.

Ultramaratony jsou náročné mimo jiné proto, že se jedou bez oficiálních přestávek. Místo a délku odpočinku si závodník určuje sám, čas mu ale neustále běží. „První noc pojedu zřejmě bez spánku. Pak každou další noc podle situace, podle teplot a podle převýšení mám v plánu spát minimálně hodinu a půl," popsal Božák. 

routemap.jpg

Jak se Svaťovi daří, můžete sledovat zde. A chcete-li našeho sportovce pozdravit a popřát hodně zdaru, jistě bude rád, když mu napíšete vzkaz. Určitě ho to potěší:)

Svaťa s manželkou Lenkou Tylovjany z Kalifornie už pozdravili, viz rubrika Tylovské fórum.