Jdi na obsah Jdi na menu

Beseda s vedením rožnovské radnice

Příští týden se uskuteční jarní monitoring tylovické skládky na Horečkách. O této skutečnosti informovala zástupkyně monitorovací firmy AZ GEO Ostrava účastníky besedy Tylovjanů s představiteli města Rožnova, která se uskutečnila 3. května 2023 v pivnici Harcovna. Tylovická skládka byla jedním z hlavních bodů jednání.  Připomeňme, že problém se vyhrotil v květnu 2019, kdy se po přívalových srážkách ztrhla část svahu skládky a do povrchového toku se vyplavily skleněné střepy a další odpad. (Výsledky jarního i podzimního monitoringu za rok 2022 jsou zpřístupněny zde.)

Monitoring kvality podzemní a povrchové vody včetně stability skládkového tělesa si objednalo a platí (zhruba 100 tisíc korun ročně) Valašské muzeum v přírodě, na jehož pozemku se skládka nachází. Zástupci muzea a města na středeční schůzce v pivnici Harcovna Tylovjany informovali o projektu sanačně stavebních prací, které se mají uskutečnit od dubna do listopadu 2024 o celkových nákladech ve výši 13 800 000 korun, přičemž 85 procent má být hrazeno z prostředků Evropské unie. V rámci této investice má dojít k odstranění negativních jevů souvisejících s pohybem svahu na jihozápadní části skládky.

Dvouhodinová beseda poukázala i na další problémy, které Tylovjany trápí, mimo jiné na nedostatečnou kapacitu místní mateřské školy, na nevyhovující komunikaci v Tvarůžkové ulici, na nevyužité a chátrající hřiště v areálu Harcovny, na neutěšenou dopravní situaci apod. Zástupci radnice Tylovjany, kteří do posledního místečka zaplnili pivnici Harcovna, informovali o tom, jak jednotlivé problémy hodlají řešit.  (Osadní komise Tylovice)

Reportáž TV Beskyd