Jdi na obsah Jdi na menu

Červencové ohlédnutí za požárním sportem

Stanislav Gajdůšek Tylovjany opět informuje o tom, jak se hasičům vedlo na závodech o prvních dvou červencových víkendech. Hodnotí je jako úspěšné.

První červencový víkend:
Na noční soutěži v Choryni v pátek 3. července 2015 tylovské Áčko obhájilo loňské vítězství. Tentokrát na příčku nejvyšší dosáhla i tylovská děvčata, která o pouhou jednu desetinu sekundy porazila ženské družstvo z Vigantic.  Mužské Béčko bohužel s malými problémy na vodě ukořistilo jen sedmé místo. 
Na druhý den ráno jsme vyrazili do Jablůnky. Bez Béčka. Áčku se tentokrát obhajoba nevydařila -  malý zádrhel na savicích znamenal v konečném hodnocení "jen" bronz.  Ovšem dívky předvedly útok, kterým si vylepšily svůj osobní rekord, a opět vyhrály! Tím protáhly vítěznou sňůru na pět prvních míst v řadě! (Hutisko-Solanec, Střítež, Lešná, Choryně a Jablůnka!)
Po Jablůnce jsme se přemístili do nedaleké Mikulůvky. Soutěž zařazená do valašské hasičské ligy, bohužel pro tylovská družstva nedopadla na výbornou. U mužů bylo zaváhání na stroji a u žen nezapojený rozdělovač. Oba útoky jsme však dokončili a zapsali si platný pokus. Muži skončili celkově na sedmém a dívky na šestém místě.
Po hlavní soutěži následovala ještě doplňková soutěž - kýblovačka, kde závodí jen tři závodníci (strojník, spojař a košař). Jejich cílem je co nejrychleji dostat vodu do čerpadla a jedné natažené hadice. Zde jsme si napravili reputaci, dosáhli jsme nejrychlejšího času a za muže jsme vyhráli. Ženy v této disciplíně nestačily na Vigantice, které si užívaly vítězství. 
Nedělního závodu o putovní pohár Cyrila a Metoděje v Horní Bečvě se 5. července 2015 zúčastnila všechna tři družstva z Tylovic. Však také Béčko obhajovalo loňské prvenství a jako první nastoupilo na start. Útok zvládlo hezky, ovšem čas stačil na celkové šesté místo. Ženy skončily na bramborové čtvrté příčce. A Áčko?  Bohužel dosažený čas nestačil na obhajobu. Pokořila nás ještě dvě družstva. Třetím místem jsme završili neskutečně nabitý hasičský víkend. Podle mne byl velmi úspěšný :)

Druhý červencový víkend:
Po noční soutěži ve Vidči odjíždělo Béčko spolu s děvčaty se stříbrnými medialemi. Áčko skončilo třetí. Skóre si Áčko chtělo vylepšit na sobotní odpolední soutěži ve Veselé. Moc se ale nedařilo, nakonec obsadilo čtvrtou příčku.
V neděli 12. července 2015 všechna tři tylovská družstva vyrazila do Velkých Karlovic Tísňav. Tylovické Béčko zde totiž loni vyhrálo a získalo "valašský širák". Tentokrát se klukům útok nepovedl - chyba na koši přinesla čtvrtou bramborovou medaili. Zaváhání Béčka však napravilo Áčko a jako jediné s časem pod 16 vteřin na obou proudech zvítězilo. A to  i se zraněným košařem, který nastoupil se zlomeným malíčkem. A jak dopadly naše dívky? První rozběhlý útok sice zastavila prasklá hadice, ale nic nebylo ztraceno. Dle místní úpravy v pravidlech mohly opakovat pokus. Dívky znovu odstartovaly  a  útok dokončily. Jenže vinou špatného odstartování startéra dostaly možnost třetího pokusu . Čas si vylepšily, ale stačilo to jen na pátou příčku.

Stanislav Gajdůšekklobuk_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Valašský klobúk už podruhé vybojovali naši chlapci z Tylovic. Foto: SDH Tylovice