Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo loupal perníček? Nebyl to Jeníček, ale Toník Závorka!

TYLOVICE - V pátek 4.listopadu se od tylovské zvoničky ozývalo klepání a skřípání. Připomínalo to zvuk hřebíků, které se brání, když je někdo vytahuje ze dřeva, v němž jsou zatlučené už hodně let.

Jako dědek z té pohádky o Jeníkovi a Mařence jsem vyběhl z chalupy, abych se podíval, kdo nám to loupá perníček. A opravdu! Na žebříku u zvoničky stál jakýsi člověk a sekyrkou loupal ze stříšky šindel. V hrůze, že někdo nařídil zbourat zvoničku, jsem doběhl na místo činu. Velice jsem si oddechl, když jsem poznal Toníka Závorku, který odtrhával staré šindely, aby je nahradil novými. V pondělí Tonda dodělal celý spodní lem stříšky, aby alespoň nejschátralejší část střechy opravil.

Byl jsem velice rád, že tuto nevděčnou práci svěřili zrovna Toníkovi. Je totiž záruka, že ji jako vždy vykoná opravdu poctivě. Dlouhá léta se jako pracovník Valašského muzea věnoval neustálé opravě šindelových střech, aby dřevěné stavby vůbec přežily další léta.

Je velice dobře, že město Rožnov i v době, kdy není financí nazbyt, našlo peníze na zachování této památky, která většině Tylovjanů přirostla k srdci. Díky!

Jan Surý 

zavorka.jpg

Toník Závorka vyměňuje šindely na tylovské zvoničce. Foto Jan Surý