Jdi na obsah Jdi na menu

Petr Koláček z Tylovic patří k předním chovatelům králíků v Evropě

Třiapadesátiletý Petr Koláček z Tylovic patří mezi přední české chovatele králíků. Na nedávné Evropské výstavě drobného zvířectva v dánském Herningu představil králíky plemene durynský a porota Petra Koláčka bodově zařadila mezi první desítku nejúspěšnějších vystavovatelů z Evropy. „Do Herningu přijeli chovatelé z více než dvaceti zemí. Petr  Koláček výrazně přispěl k dobrému jménu České republiky,“ uvedl Josef Vilhelm, tajemník Ústřední odborné komise Českého svazu chovatelů (ČSCH).
Úspěšný chovatel se věnuje králíkům 37 let. V Dánsku reprezentoval místní organizaci ČSCH z Hutiska-Solance, jejímž je členem. Proč se věnuje právě durynskému plemenu? „Je výjimečné tím, že zbarvením připomíná kamzíka, proto i jeho původní název byl Kamzičí,“ uvedl chovatel z Tylovic a dodal, že plemeno vzniklo v obci Walterhause na hranicích s Českou republikou. Zasloužil se o ně v roce 1907 místní chovatel David Gartner.
Kromě durynských králíků má Petr Koláček i stříbřité žluté. Na zahraniční evropské výstavy, které se konají jednou za tři roky, jezdí pravidelně. Častěji pak navštěvuje i výstavy na Slovensku a také u nás v regionu, chystá se na krajskou přehlídku v Kroměříži a celostátní v Lysé nad Labem. Nenechá si ujít ani Týniště nad Orlicí, kde chovatelé představí malé králiky stříbřité. (MTA)

kolacek.jpg
Foto: archiv Petra Koláčka