Jdi na obsah Jdi na menu

Postřehy z tylovského hřbitova

Letos v lednu jsme psali o plánované rekonstrukci hřbitovního areálu v Tylovicích. Ta se již blíží ke zdárnému konci. Na márnici září do dálky opravená zvonička, v níž je i nově uchycený  zvon. Dokončeny jsou také chodníky a jak uvedla Petra Glumbíková z rožnovské radnice, ještě jsou v plánu nášlapné chodníčky kolem urnových pomníků.

Město Rožnov zaplatilo za opravu zvoničky firmě LARS M+K Krhová 250 269 korun.Inženýrka Glumbíková potvrdila, že o pronájem hrobových míst na tylovském pohřebišti je zájem. Až na pár pomníků jsou všechny řádně udržovány. A přibývají nové. Na hřbitovním plotu i na jednotlivých hrobech se množí letáčky kamenických firem, jež nabízejí své služby.

Jak vybírat kameníka?

To není jednoduchá záležitost,“ svěřila se nám osmdesátiletá žena, která přinesla na hrob kytičku svému zesnulému manželovi. Před časem oslovila přímo na hřbitově jednoho řemeslníka, který jí slíbil renovaci rámů a nápisné desky. „Zaplatila jsem zálohu, a když byla oprava ukončena, chtěl o deset tisíc korun více, než zněla původní ústní dohoda. Co jsem měla dělat? Peníze jsem mu vyplatila,“ dodala nešťastná důchodkyně.

chodnik.jpg

„V okrese Vsetín jsme v uplynulých letech řešili několik případů, kdy byla objednána kamenická práce na opravu či vytvoření hrobu a tato nebyla i přes převzetí zálohy dokončena. Většinou se jednalo o spáchání trestného činu podvodu, ale může jít i o trestný čin neoprávněného podnikání,“ uvedl pro tylovice.cz Vladislav Malcharzik z krajského ředitelství Policie Zlínského kraje.

Požádali jsme komisaře Malcharzika o radu, jak při výběru kameníka postupovat:
„Zejména starší lidé by měli poprosit o pomoc své mladší příbuzné. Je vhodné nechat si udělat cenovou nabídku, která bývá někdy přemrštěná, u více kameníků. Získat na ně reference, nejen prostřednictvím internetu, ale i u správce hřbitova nebo přímo u osoby na obecním úřadě, která má hřbitovní areál na starosti. Důležité je ověřit si, zda kameník, který nabízí své služby, je oprávněn v tomto oboru podnikat, zda má platné živnostenské oprávnění na tento druh práce, což lze zjistit na adrese www.rzp.cz.“

Výběr kameníka opravdu není třeba uspěchat. O tom se přesvědčila i autorka článku. Když sdělila jednotlivým firmám z Rožnovska a Valašskomeziříčska svůj požadavek na pomník do urnového háje, nabízené ceny se značně lišily. Někteří oslovení řemeslníci „stříleli ceny od boku jen po telefonu“, jiní zaslali e-mailem pouze celkovou finanční částku, aniž by rozepsali kalkulaci.

pomnik.jpg

Autorka článku si postěžovala rodinné přítelkyni paní Jiřince, která se jí zeptala, proč si nezajede do smuteční síně v Rožnově na Láni, kde mají jednotlivé náhrobky vhodné pro urnový háj vystaveny.  A skutečně. Jedenáct typů různě tvarovaných pomníků z nejrůznějšího materiálu je opatřeno cenovkami ve výši od 12 900 do 25 900 korun. Následoval snadný výběr, včetně vystavení a potvrzení objednávky.  Rada paní Jiřinky ušetřila autorce článku několik tisíc korun.

Text a foto: Libuše Miarková