Jdi na obsah Jdi na menu

Příroda si poroučet nedá

Už je to hodně dávno, když jsem kolem ní poprvé šel. Byla krásně vyčištěná a bylo vidět, že si lidé vody váží a vodu ze studánky berou i domů. Hlavně obyvatelé z Dolních drah. Později, když i v Tylovicích byl všude vodovod, se na studánku zapomínalo. Občas ji sice někdo vyčistil a dal k ní hrníček. Někteří lidé ještě k ní chodili pro vodu, ale většinou už vodu z potůčku pila a teď pije pouze zvěř z okolních polí.

V pradávných časech si potůček vytékající ze studánky prorazil cestičku mezi lukami a zařezal se do okolního terénu a vznikl „Chudějův pádol“. Malinká rokle dlouhá jen asi 300 metrů, porostlá vrbami a keři. Na jaře kvetlo kolem potůčku plno blatouchů a jiného kvítí. Na svahu rostly i fialky. Potom potůček pospíchal dalších 200 metrů po Kopeckých lukách, na zahradě tekl z korýtka do tůňky, odkud se brala voda na zalévání. Když potůček roztočil dětské mlýnky, prosmekl se mezi Vičanovým a Krulovým domkem, aby se nakonec zavrtal do propustě pod silnicí a skončil v Hážovce.

Býval to takový malý, milý potůček, který je zaevidován jenom na podrobných katastrálních mapách a který by hodně lidí mělo rádo na své zahradě. Když bylo sucho, sotva tekl, ale jakmile nad Horečkami zapršelo, stal se z potůčku kalný veletok. Přibral si trochu hlíny z polí a rozlil se po okolních lukách. Starousedlíci, kteří jeho skotačení znali, nechávali pro něj prostor a když se potůček zvodnil, nenadělal žádnou škodu.

Situace se radikálně změnila, až na pozemcích kolem potůčku začali hospodařit noví majitelé. Na louce nad studánkou vyrostla chatka a nové stavení. Studánku už nikdo neudržuje a voda už asi není pitná. Z Chudějova pádola se stala džungle, do které každý odhazuje co mu doma překáží.

Louky na dolním konci toku byly rozprodány na stavební místa a novým majitelům začal potůček překážet a chtěli jej uklidit do potrubí, aby nebylo vidět, co do něj ještě přitéká. To se potůčku vůbec nelíbí a teď když se rozvodní, vrací to všem v okolí i s úroky. Sebere všechno co neopatrní sousedé nechají v jeho dosahu, ucpe úzký kanál, prorazí si cestu přes zahrádku zaplaví sousedce sklep a pak divoce teče po silnici.

Stejně jako, díky špatné výchově, se stane z milého štěňátka protivný a zlý hafan, stal se, přičiněním lidí, z milého potůčku nepřítel všech v jeho okolí.

Příroda si moc poroučet nedá ani v 21. století. A voda stále teče s kopce dolů !

Jan Surý

1.jpg

Pramen Facůvky

2.jpg

 Chudějův pádol skrývá výdobytky civilizace.

3.jpg

Kvůli neudržovanému korytu si Facůvka hledá cestu i přes zahrádky...

Foto: Jan Surý