Jdi na obsah Jdi na menu

Procházka Tylovicemi

Osm letošních prázdninových vycházek rožnovské knihovny zahájilo putování po Tylovicích. Konalo se 9. července a mnohé překvapilo, kolik zajímavých a neobyčejných zákoutí tato městská část nabízí. Zmiňuje se o nich i Richard Sobotka ve Spektru Rožnovska:

Ulice Za Hážovkou s ubíhající vodou říčky Hážovky, zelenými zahradami a dochovanými dřevěnicemi přináší pocit pohody. Kulišťákova ulička vybíhá na návrší pod vrchem Rysová a nabízí panoramatický výhled na město Rožnov, severně pak zajímavý výhled na vrchol Radhoště. Levobřežní část Tylovic nabídne také setkání se Zvoničkou z konce 18. století, jejíž zvon se obvykle loučí se zesnulými. V pravobřežní části Tylovic se můžeme seznámit se zajímavou historií bývalého hostince Na Mlýnku. Pozornosti nemůže uniknout někdejší rázovitý zájezdní hostinec Harcovna, ani budova obecního úřadu kdysi samostatné obce, zejména pak Třetinova dřevěnice vesnického soukeníka z roku 1838.

Náves U Kříže ozvláštňuje samotný kříž a památník obětí válek. Pozornosti neunikne podlouhlá budova někdejší Reiserovy textilky z roku 1894 (dnes mateřské školy), a pak také rodný dům básníka Ladislava Nezdařila, autora básnické sbírky Horní chlapci.

tylovice_pansury.jpg

Paměť Tylovic sahá až do roku 1502. Historii obce přináší minitisk Tylovice, který s podporou města vydala v roce 2015 rožnovská knihovna. Tam je také možné do poutavé miniknížečky nahlédnout. Vyšla v nákladu 200 ks.