Jdi na obsah Jdi na menu

Moniko, děkujeme!

V TYLOVICÍCH NEZAHÁLÍME

Jelikož je tomu právě rok, co nově založenou osadní komisi Tylovice schválila rada města jako svůj poradní orgán, dovolte malé ohlédnutí za naší činností.

Nejprve se uskutečnilo veřejné setkání asi dvaceti občanů včetně tehdejších zastupitelů Aloise Vychodila a Jiřího Martinka v místní pivnici.  Podali jsme žádost na vedení města a začali připravovat naši první akci zaměřenou na rozvoj komunitního života – Tylovský jarmark. Konal se poslední červnovou sobotu ve venkovním areálu pivnice Harcovna. Velké poděkování patří Radku Chumchalovi, který umožnil uspořádat jarmark mimo otvírací dobu pivnice. Místní občané se dostavili v hojném počtu. Ochutnali upečené buchty, koláče i zákusky, nakoupili domácí vajíčka, sušené ovoce zpod Radhošťa, med, keramiku, Fimolžičky, šperky, květiny a další produkty. A také si velmi pochvalovali kýtu na grilu od Jirky Martinka.

Pro velký zájem jsme letos 24. června zorganizovali druhý ročník Tylovského jarmarku s ještě více rozšířenou nabídkou než loni. Tentokrát se na přípravách vydatně podílel i nově založený Spolek Tylovjané. Chtěli bychom ubezpečit občany, že si spolek s komisí nekonkuruje, nýbrž úzce spolupracuje. (Tato obava zazněla v jednom diskusním příspěvku na květnovém setkání občanů s vedením radnice.)

Pravidelná komunikace s vedením města 
Za prioritní v činnosti naší komise považujeme pravidelné schůzky se zástupci rožnovské radnice. Uskutečnilo se jich několik a týkaly se tylovské skládky, nefunkčního hřiště na Harcovně, zaneseného koryta v Hážovce, osvětlení ulic, dopravní bezpečnosti, dokončení chodníků, sečení trávy na hřbitově a dalších palčivých problémů, které Tylovjany trápí.

Zkušenosti čerpáme i ze setkání s jinými osadními komisemi. S Hážovjany jsme prodiskutovali detaily kolem budované zídky u hřbitova. Návazně jsme pak přijali nabídku města a účastnili se kontrolních dnů výstavby chodníku, což se ukázalo velmi přínosným. V průběhu výstavby jsme například aktivně projednali oplocení kolem křížku a zabránili instalaci obyčejného pletivového plotu, který byl v původním projektu. Taktéž jsme iniciovali znovuosazení lavičky u kříže, s níž se nepočítalo. Požadovali jsme rovněž menší vyspádování terénu v úseku od hřbitova k chodníku a zajištění dostatečných opěrných zdí.

Sezónní prodej u křížku 
Zejména senioři a maminky na mateřské uvítali loni v červenci zavedený prodej ovoce a zeleniny u křížku. Velké poděkování patří Libuši Miarkové, která tuto iniciativu zorganizovala. Hodláme v ní pokračovat i letos. Občané jsou o termínech prodeje a také o dalších akcích v Tylovicích informováni na Facebooku Osadní komise Tylovice a také prostřednictvím aplikace Munipolis. Vyzýváme Tylovjany, aby si do svých chytrých telefonů aplikaci stáhli. Ti, kteří nepoužívají internet a přejí si dostávat do svých telefonů SMS-ky, nechť zajdou do drogerie Smékal naproti Harcovně, kde vyplní přihlášku.

                                                                      Monika Santovjáková, Osadní komise Tylovice

(Vyšlo ve Spektru Rožnovska, červen 2023)